maandag 12 september 2016

Tijd nemen voor...

Tijd nemen voor...
We hebben het zo druk. Onze agenda is volgepland.
We hebben ons werk op onze werkplek of thuis, onze sociale verplichtingen, afspraken rondom de kinderen met school, activiteiten in of voor onze gemeente enzovoort.
De kalender voor een nieuw jaar is meestal snel gevuld.
Begrijp me goed, ik oordeel hier niet.
En voor iedereen ligt de grens druk- te druk ergens anders.

Waarom schrijf ik dit nu op.
Mijn vorige blogje over gebed kreeg een reactie. 
In die blog schreef ik dat het voordurend kort en snel bidden weliswaar goed is, maar dat tijd nemen voor gebed leidt tot echt contact met God.
Hem beter leren kennen, jezelf verdiepen in Gods woord en tijd nemen om te bidden.

Hoe doe je dat?
Ik heb er lezingen en preken over gehoord, boeken over gelezen en mijn eigen ervaring, maar ik ben ook maar gewoon iemand.
Toch wil ik proberen iets van wat ik gelezen en geleerd heb hier op te schrijven.
Misschien is het bruikbaar voor een lezer.

Een paar dingen die kunnen leiden tot tijd voor gebed en bijbellezen:
- discipline. Dat vind ik zelf heel moeilijk, voor je het weet ben je weer opgeslokt door allerlei andere dingen en schiet dit moment erbij in.
- daarom is een afspraak plannen voor stille  tijd een goed idee.
Kijk naar hoe jouw week eruit ziet en wanneer je het rustigste moment hebt. Bij mij is dat als de kinderen net naar school zijn en mn peuter lekker speelt. Inmiddels weet hij ook dat ik dan even niet beschikbaar ben voor hem.
Om een beetje rust in mijn hoofd te krijgen doe ik meestal eerst een klusje en dan ga ik met een kop koffie en een bijbel en een boek zitten.
Toen onze jongste nog sliep, deed ik dan vaak. 
Voor iedereen zal ook dit moment weer anders zijn. Maar probeer het routine te maken.
- Ik las eens, weet niet meer waar, dat je je gebed het beste kunt beginnen met God danken en prijzen om Wie Hij is. Niet voor bijv. deze dag, maar voor Zijn Kracht, wijsheid, goedheid, vaderlijke zorg, almacht enzovoort. Het helpt je om je bewust te worden van Wie God is en Wie Hij wil zijn voor jou.
Zelf vind ik dit heel fijn.
Het bepaalt me bij God, niet bij onze zorgen.
- Bidden is niet alleen praten met onze hemelse Vader, maar ook luisteren. Als we met elkaar in gesprek zijn, is er, als het goed is, ook niet een persoon aan het woord. Een echt gesprek is soms nog meer luisteren en stilzijn, dan praten en je mening geven.
Zo is het ook met bidden. Leg je zorgen en vreugden in Zijn handen, maar wacht ook eens even en wordt stil in je hoofd en in je hart. Laat Zijn Geest je vullen met vrede en wat Hij jou ook wil schenken.

 En... bij God zijn in het lezen en het gebed, doet verlangen naar meer!
De tijd die je besteed aan Hem is geen verloren tijd. 


3 opmerkingen:

 1. Mooi om deze punten er zo even uit te lichten. De tijd die je met Hem doorbrengt is inderdaad nooit verloren tijd!
  Je eerst punt vind ik zelf heel belangrijk 'discipline'. Niet vanuit een wettische houding, maar om je zelf er toe te zetten, omdat je weet dat je het wilt en ook nodig hebt. Als we de Heere Jezus willen volgen moeten we in beweging komen, we kunnen pas achter Hem aangaan als wij ons kruis dagelijks opnemen en onszelf verloochenen. Jezelf verloochenen betekent soms ook dat je omwille van je stille tijd nee moet zeggen tegen dingen die je anders graag doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Mooie aanvulling en zo waar dat ook dit soms zelfverloochening vraagt.

   Verwijderen

leuk dat je de moeite nam om m'n blog te lezen! reacties zijn welkom!